Op 16 december 2013 werd Stichting Rijnenburgermolen eigenaar van de molen en de voormalige molenaarswoning. Na nog wat dringende werkzaamheden droeg de gemeente medio 2014 de molen over aan de stichting. De foto hierboven zou kunnen suggereren dat de molen in spreekwoordelijk rustiger vaarwater was gekomen, maar met een antieke, nog werkende molen is het altijd wat. "Het is een oud kreng" zeiden ze vroeger in molenaarskringen.

Gelukkig wordt de stichting bemand en omringd door vrijwilligers die zielsveel van de molen houden en er alles aan doen om deze voor de toekomst te behouden. 

Eigenlijk is het ongewenst dat een molen zo dicht bij bebouwing staat, want die houdt een deel van de wind tegen die nodig is om de wieken te laten draaien. Het heeft ook een voordeel. Veel bewoners van de wijk vinden het leuk om bij zo'n mooie molen te wonen. Ze bieden zich aan als vrijwilliger voor het bijhouden van het gras en de tuin, het doen van allerlei klussen en het meehelpen bij activiteiten die de stichting organiseert.

Allemaal vrijwilligers

Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Dirk Kuijper, secretaris Erik Rozenbrand, penningmeester Dries de Roode, bezoekerscoördinator Tineke Rademaker (inderdaad, dochter van de vroegere molenaar) en Gejus van Diggele die de publiciteit verzorgt. Suzan Kuijper is actief voor 'De Vijfde Wiek'. Allemaal onbezoldigde vrijwilligers, zoals dat heet. Dat geldt ook voor de molenaars: Wim Dieben, Willem Niesthoven, Teun Waltman en Sjoukje Fluit. En de helpende handen: André Huigens, Jan Visser, Jan en Trudy Kransse, Sonja van Luijk, Meinte van der Kamp, Nelleke Dieben, Meinco van der Haven, Jan van der Slik, Ina van Diggele, Bert Wolswijk, Yvonne Rozenbrand, Esther Kuijper, Monique van der Haven, Jan van Vliet (de orgelman), Ab Ebbink ƚ en Bram de Vries (modelmolen). 

De foto's en video's zijn ook van vrijwilligers: Michel Looyenstein, Fred's Eye Photography, Toos Habraken, Suzan en Dirk Kuijper, John Hakkaart ƚ, Wilbert Kooistra, Leo Wortman, Annemieke Ebbink, Giovanni Trambusti, Gejus van Diggele, Ernõ Dobronyi, Tineke Rademaker, Nicole van As, Wim Dieben, Leon van Dijke, Dick Kenbeek, Marjon van den Broek, Dik van Ingen Schenau, Cor Kuyvenhoven, Jacqueline Boting, Chr. Frans de Kruijff, P.D. Scholten-Ballast, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed e.a.

De vormgeving is een professionele hobby van Frank van Olst.

Jaarverslagen

De stichting geeft sinds 2014 jaarverslagen uit waarin te zien en te lezen is wat er in het betreffende jaar is gebeurd, met een financiële verantwoording. De stichting is ANBI gecertificeerd, wat wil zeggen dat deze is erkend als cultureel goed doel. Giften en andere vormen van geldelijke ondersteuning zijn fiscaal aftrekbaar. Meer daarover leest u hier.

 Contactinformatie Stichting Rijnenburgermolen

 

De foto's hieronder geven een beeld van de voortdurende werkzaamheden aan en rond de molen. Klik op een foto om deze te vergroten. Klik naast de foto om deze weer te verkleinen.