Op 9 en 10 september is het weer Monumentenweekend. Ook onze Rijnenburgermolen doet mee.
Nederland is rijk aan monumenten. Bijvoorbeeld kastelen, paleizen, herenhuizen, landgoederen, musea, boerderijen, verdedigingswerken, bedrijfsgebouwen en -inderdaad- molens!
Waar u ook bent, er is altijd wel een bijzonder monument in de buurt. Mooi om van buiten te bekijken maar nog leuker is het natuurlijk om ook binnen een kijkje te nemen.
Dat kan twee dagen per jaar, tijdens het Monumentenweekend. Kijk voor meer informatie op de speciale website.
Ook op de Rijnenburgermolen worden belangstellenden met open armen ontvangen. Meer daarover leest u een week van te voren in de Groene Hart Koerier.
U bent welkom op zaterdag 9 september tussen 10:00 en 16:00 uur en op zondag 10 september tussen 12:00 en 16:00 uur.

Leuk om te lezen en bekijken: het jaarverslag van onze molen
Sinds 2014 geven we een jaarlijks verslag uit waarin we beschrijven en laten zien wat er allemaal is gebeurd in een jaar. Allesbehalve saai!
Het verslag over de activiteiten in het jubileumjaar 2023 is verschenen. Met prachtige foto's van de molen en activiteiten. En natuurlijk ook met de cijfers van de penningmeester, zoals dat hoort in een jaarverslag. Alles weer fraai vormgegeven door Frank van Olst, onze vrijwillige art director.
Vrienden en relaties van onze molen ontvangen vanzelf een exemplaar. Het jaarverslag is ook te koop in de molen, zo lang de voorraad strekt, voor slechts 5 euro.
Vrijwillige molenaar worden, hoe kom je er bij?
Onze Sjoukje Fluit vertelt hoe dat bij haar gebeurde: "Vijf jaar geleden kreeg ik het idee om uit liefhebberij molenaar te worden. Dat leek me zo geweldig, om zo'n historische molen te leren bedienen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het vergt een intensieve opleiding van zo'n drie jaar, die wordt verzorgd door het Nederlandse Gilde van Vrijwillige Molenaars. Naast het theoretische gedeelte is er ook een praktische opleiding op een of meer molens. Ik leerde de praktijk op de Hazerswoudse Groenendijkse molen, ook bekend als de 'Gele Wip'. Om ervaring met meerdere molentypes op te doen, heb ik bovendien op andere molens in de omgeving meegedraaid."

Medio 2021 slaagde Sjoukje voor haar examen en werd ze vrijwillige molenaar op de Rijnenburgermolen in haar woonplaats Hazerswoude-Rijndijk. Ze vindt het zo leuk dat je haar er midden in de nacht voor kunt wakker maken. En dat ging ook echt gebeuren, want ze deed in 2022 met twee collega's mee met de non stop Draai Marathon van het Gilde.
Sjoukje combineert het vrijwillige molenaarsschap met haar werk in een ziekenhuis en als moeder thuis.
Dat je als vrijwillige molenaar geen cent verdient, is voor Sjoukje geen punt. "Het is gewoon heel leuk om zo'n oud en typisch Nederlands vak levend te houden. En dat is belangrijk want zonder molenaars zouden molens niet kunnen draaien."
Interesse om ook vrijwillige molenaar te worden? U leest er meer over op www.vrijwilligemolenaars.nl

Meer weten over molenaar worden?Vraag het zaterdag 9 september aan Sjoukje
Op zaterdag 9 september, de eerste dag van het Monumentenweekend, is Sjoukje de vrijwillige molenaar van dienst. Een mooie gelegenheid om haar te vragen of het echt zo leuk en interessant is om molenaar te zijn.
Zondag is Wim Dieben de molenaar en hij weet er ook alles van.
Een reden te meer om even bij onze molen langs te komen.
Hou er rekening mee dat de Rijndijk aan de oostelijke kant door werkzaamheden nog steeds is afgesloten voor auto's. Komt u van die kant, neem dan de N11.

Zo lang de voorraad strekt: het jubileum kaartspel van onze molen
52 Nederlandse speelkaarten met 2 jokers samen in een herbruikbaar doosje. Te koop in de molen voor 5 euro. Dankzij sponsors gaat de gehele opbrengst in de pot voor het onvoorziene onderhoud aan de molen.