Op 11 en 12 mei zijn het weer de Nationale Molendagen. Kom ook bij de Rijnenburgermolen kijken

Molens zijn altijd leuk om te bekijken, maar ze zijn niet altijd open. Op 11 en 12 mei in elk geval wel, want dan zijn het weer de Nationale Molendagen. Ook bij de Rijnenburgermolen is iedereen van harte welkom!

Op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur en op zondag van 12:00 tot 16:00 uur. Er is gratis koffie, thee en sap met een molenspeculaas. 

Uiteraard zijn er molenaars en andere medewerkers van de Stichting aanwezig om u alles te laten zien en te vertellen. 

Hopelijk wilt u Vriend van onze molen worden, als u dat al niet bent. 

Tot ziens op de Molendagen!


Zo lang de voorraad strekt: het jubileum kaartspel van onze molen

52 Nederlandse speelkaarten met 2 jokers samen in een herbruikbaar doosje. Te koop in de molen voor 5 euro. Dankzij sponsors gaat de gehele opbrengst in de pot voor het onvoorziene onderhoud aan de molen.


Hier komt binnenkort informatie over de Beethovenlaan Burendag 

Vorig jaar was het een leuk succes, de Burendag op het grasveld bij de Rijnenburgermolen. Voor herhaling vatbaar. Wanneer en hoe? Zodra we meer weten, leest u het hier.


Molenaar (m/v) worden, hoe kom je er bij?

Onze Sjoukje Fluit vertelt hoe dat bij haar gebeurde: "Vijf jaar geleden kreeg ik het idee om uit liefhebberij molenaar te worden. Dat leek me zo geweldig, om zo'n historische molen te leren bedienen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het vergt een intensieve opleiding van zo'n drie jaar, die wordt verzorgd door het Nederlandse Gilde van Molenaars.

Naast het theoretische gedeelte is er ook een praktische opleiding op een of meer molens. Ik leerde de praktijk op de Hazerswoudse Groenendijkse molen, ook bekend als de 'Gele Wip'. Om ervaring met meerdere typen molens op te doen, heb ik bovendien op andere molens in de omgeving meegedraaid."

Medio 2021 slaagde Sjoukje voor haar examen en werd ze molenaar op de Rijnenburgermolen in haar woonplaats Hazerswoude-Rijndijk. Ze vindt het zo leuk dat je haar er midden in de nacht voor kunt wakker maken. En dat ging ook echt gebeuren, want ze deed in 2022 met twee collega's mee met de non stop Draai Marathon van het Gilde. 

Sjoukje combineert het molenaar zijn met haar werk in een ziekenhuis en als moeder thuis. 

Dat je als molenaar geen cent verdient, is voor Sjoukje geen punt. "Het is gewoon heel leuk om zo'n oud en typisch Nederlands vak levend te houden. En dat is belangrijk want zonder molenaars zouden molens niet kunnen draaien."

Interesse om ook molenaar te worden? U leest er meer over op www.vrijwilligemolenaars.nl


Leuk om te lezen en bekijken: het jaarverslag van onze molen

Sinds 2014 geven we een jaarlijks  verslag uit waarin we beschrijven en laten zien wat er allemaal is gebeurd in een jaar. Allesbehalve saai! 

Het verslag over de activiteiten in het jubileumjaar 2023 is verschenen. Met prachtige foto's van de molen en activiteiten. En natuurlijk ook met de cijfers van de penningmeester, zoals dat hoort in een jaarverslag. Alles weer fraai vormgegeven door Frank van Olst, onze vrijwillige art director.

Vrienden en relaties van onze molen ontvangen vanzelf een exemplaar. Het jaarverslag is ook te koop in de molen, zo lang de voorraad strekt,  voor slechts 5 euro.

Meer weten over molenaar worden?Vraag het aan Sjoukje 

Bijna wekelijks is Sjoukje op de Rijnenburgermolen aanwezig. De dienstregeling van onze molenaars is nogal ingewikkeld en er wordt nog wel eens onderling gewisseld. Dus als u Sjoukje wilt spreken, gewoon langs komen als de molen draait. Dan is er altijd een molenaar actief die je verder kan helpen.


Foto's op deze pagina: Michel Looyenstein, Gejus van Diggele