Voor de komende koude en natte periode zijn er geen activiteiten bij de molen. Zodra er weer iets te doen is rond en in de molen, leest u het hier en in de digitale Groene Hart Koerier.

https://www.groenehartkoerier.nl/


Op 9 en 10 september was het weer Monumentenweekend. Ook onze Rijnenburgermolen deed mee.

Nederland is rijk aan monumenten. Bijvoorbeeld kastelen, paleizen, herenhuizen, landgoederen, musea, boerderijen, verdedigingswerken, bedrijfsgebouwen en -inderdaad- molens!

Waar u ook bent, er is altijd wel een bijzonder monument in de buurt. Mooi om van buiten te bekijken maar nog leuker is het natuurlijk om ook binnen een kijkje te nemen. 

Dat kan twee dagen per jaar, tijdens het Monumentenweekend. Kijk voor meer informatie op de speciale website

Ook op de Rijnenburgermolen werden belangstellenden met open armen ontvangen. In 2023 was iedereen welkom op zaterdag 9 september tussen 10:00 en 16:00 uur en op zondag 10 september tussen 12:00 en 16:00 uur.

Fijn dat u er was! Volgend jaar weer?


Leuk om te lezen en bekijken: het jaarverslag van onze molen

Sinds 2014 geven we een jaarlijks  verslag uit waarin we beschrijven en laten zien wat er allemaal is gebeurd in een jaar. Allesbehalve saai! 

Het verslag over de activiteiten in het jubileumjaar 2023 is verschenen. Met prachtige foto's van de molen en activiteiten. En natuurlijk ook met de cijfers van de penningmeester, zoals dat hoort in een jaarverslag. Alles weer fraai vormgegeven door Frank van Olst, onze vrijwillige art director.

Vrienden en relaties van onze molen ontvangen vanzelf een exemplaar. Het jaarverslag is ook te koop in de molen, zo lang de voorraad strekt,  voor slechts 5 euro.


Molenaar (m/v) worden, hoe kom je er bij?

Onze Sjoukje Fluit vertelt hoe dat bij haar gebeurde: "Vijf jaar geleden kreeg ik het idee om uit liefhebberij molenaar te worden. Dat leek me zo geweldig, om zo'n historische molen te leren bedienen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het vergt een intensieve opleiding van zo'n drie jaar, die wordt verzorgd door het Nederlandse Gilde van Molenaars.

Naast het theoretische gedeelte is er ook een praktische opleiding op een of meer molens. Ik leerde de praktijk op de Hazerswoudse Groenendijkse molen, ook bekend als de 'Gele Wip'. Om ervaring met meerdere typen molens op te doen, heb ik bovendien op andere molens in de omgeving meegedraaid."

Medio 2021 slaagde Sjoukje voor haar examen en werd ze molenaar op de Rijnenburgermolen in haar woonplaats Hazerswoude-Rijndijk. Ze vindt het zo leuk dat je haar er midden in de nacht voor kunt wakker maken. En dat ging ook echt gebeuren, want ze deed in 2022 met twee collega's mee met de non stop Draai Marathon van het Gilde. 

Sjoukje combineert het molenaar zijn met haar werk in een ziekenhuis en als moeder thuis. 

Dat je als molenaar geen cent verdient, is voor Sjoukje geen punt. "Het is gewoon heel leuk om zo'n oud en typisch Nederlands vak levend te houden. En dat is belangrijk want zonder molenaars zouden molens niet kunnen draaien."

Interesse om ook molenaar te worden? U leest er meer over op www.vrijwilligemolenaars.nl


Meer weten over molenaar worden?Vraag het aan Sjoukje 

Bijna wekelijks is Sjoukje op de Rijnenburgermolen aanwezig. De dienstregeling van onze molenaars is nogal ingewikkeld en er wordt nog wel eens onderling gewisseld. Dus als u Sjoukje wilt spreken, gewoon langs komen als de molen draait. Dan is er altijd een molenaar actief die je verder kan helpen.


Zo lang de voorraad strekt: het jubileum kaartspel van onze molen

52 Nederlandse speelkaarten met 2 jokers samen in een herbruikbaar doosje. Te koop in de molen voor 5 euro. Dankzij sponsors gaat de gehele opbrengst in de pot voor het onvoorziene onderhoud aan de molen.


Foto's op deze pagina: Michel Looyenstein, Gejus van Diggele