Bent u lid van de Rabobank?

De Rabobank steunt verenigingen en stichtingen in de regio met een geldbedrag. Dit bedrag en wie het ontvangt kunt u mede bepalen. Ga naar de site van de Rabobank over de clubactie en stem ook op de Stichting Rijnenburgermolen. Elke stem wordt door de Rabobank beloond met 10 euro voor de molen. U kunt maximaal drie goede doelen kiezen om op te stemmen. Het kost u zelf niets. Alvast bedankt voor uw steun. De molen kan het goed gebruiken.

Breng voor 27 september a.s. uw stem uit!


We maken er een feestjaar van.

In ons jubileumjaar 2022 plannen we een aantal activiteiten voor diverse leeftijden. We hebben helaas geen geld in kas om een groot feest met bekende artiesten te geven. Daar willen we ook de omwonenden niet mee storen. Wat we wel gaan doen vermelden we op deze pagina en in de Groene Hart Koerier. 

Nu maar hopen dat we dit jaar vrij van virussen blijven.


Leuk om te lezen en bekijken: het nieuwe jaarverslag van onze molen.

Sinds 2014 geven we een jaarlijks  verslag uit waarin we beschrijven en laten zien wat er allemaal is gebeurd in een jaar. Allesbehalve saai! 

Begin april verscheen het verslag over de activiteiten in 2021. Met prachtige foto's van de molen en activiteiten. En natuurlijk de cijfers van de penningmeester, zoals dat hoort in een jaarverslag. Alles weer fraai vormgegeven door Frank van Olst, onze vrijwillige art director.

Vrienden en relaties van onze molen ontvangen vanzelf een exemplaar. Het jaarverslag is ook te koop in de molen, zo lang de voorraad strekt,  voor slechts 5 euro.

300 jarige uit Hazerswoude doet mee met marathon!

Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert de afdeling Zuid-Holland een maalmarathon. Een aantal molenaars gaat er voor zorgen dat van 1 tot en met 7 september zoveel mogelijk molens dag en nacht gaan draaien. Hieraan doet de Rijnenburgermolen uiteraard ook mee. Een leuke stunt in het jaar waarin deze molen 300 jaar is geworden. Vrijwillige molenaar Sjoukje Fluit leeft er helemaal naar toe.

Opleiding van 3 jaar

"Vijf jaar geleden kreeg ik het idee om uit liefhebberij molenaar te worden. Dat leek me zo geweldig, om zo'n historische molen te leren bedienen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Daar gaat een intensieve opleiding van zo'n drie jaar aan vooraf. Deze opleiding wordt verzorgd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Naast het theoretische gedeelte is er ook een praktische opleiding op een of meer molens. Ik leerde de praktijk op de Groenendijkse molen, ook wel bekend als de 'Gele Wip'. Om ervaring op te doen, heb ik ook op andere molens uit de omgeving meegedraaid."

Overdag en 's nachts

Medio 2021 slaagde Sjoukje voor haar examen en werd ze vrijwillige molenaar op de Rijnenburgermolen in haar woonplaats Hazerswoude-Rijndijk. Ze vindt het zo leuk dat je haar er midden in de nacht voor kunt wakker maken. En dat gaat ook echt gebeuren, want de deelnemende molens draaien non stop, dus ook 's nachts. Dan kunnen de molenaars niet goed zien wat er in de lucht gebeurt, of zoals ze dat noemen: dan is de lucht lastiger te lezen. Daarom wordt in het donker met meer molenaars op een molen gedraaid.

Vierdaagse in Hazerswoude-Rijndijk

De jarige Rijnenburgermolen laat zich niet kennen en doet zelfs op vier dagen mee met de marathon. Op zaterdag 3 september draait molenaar Willem Niesthoven van 12.00 tot 18.00 uur. De zondag daarna draait Wim Dieben eveneens van 12.00 tot 18.00 uur. Maandag 5 september gaat Sjoukje draaien van 18.00 uur tot 12.00 uur de volgende dag!!!

Kom even kijken. Moedig de molenaars aan. En laat uw steun merken door Vriend van de Rijnenburgermolen te worden! 

Interesse om ook vrijwillige molenaar te worden? Zie www.vrijwilligemolenaars.nl


Op 10 en 11 september is het weer Monumentenweekend. Ook onze Rijnenburgermolen heet u welkom.

Nederland is rijk aan monumenten. Bijvoorbeeld kastelen, paleizen, herenhuizen, landgoederen, musea, boerderijen, verdedigingswerken, bedrijfsgebouwen en -inderdaad- molens!

Waar u ook bent, er is altijd wel een bijzonder monument in de buurt. Mooi om van buiten te bekijken maar nog leuker is het natuurlijk om ook binnen een kijkje te nemen. 

Dat kan twee dagen per jaar, tijdens het Monumentenweekend. Kijk voor meer informatie op de speciale website

Ook op de Rijnenburgermolen wordt u met open armen ontvangen. De vrijwillige molenaars en rondleiders vertellen u over de molen en zijn 300 jaar lange geschiedenis. Er is gratis koffie en thee met een speculaasje. Een molentje natuurlijk!

Zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.


Weet u het antwoord?

We maken van het jubileum gebruik om iedereen wat wijzer te maken als het om molens gaat. In de Groene Hart Koerier staat elke week een vraagje met drie antwoorden. Welk antwoord is juist? Dat vindt u op de laatste pagina's van ons onmisbare plaatselijke weekblad. Er is niets mee te winnen, hooguit een glimlach want niet elk antwoord is serieus. 

Dank aan de Groene Hart Koerier die de molens in onze omgeving al vele jaren gratis de ruimte geeft.