Zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023: Nationale Molendagen

Altijd een mooie gelegenheid om een tochtje langs molens en gemalen te maken. Ook voor kinderen is het een leuke ervaring om molens eens van zo dichtbij en van binnen te bekijken. Uiteraard heet de Rijnenburgermolen tijdens de Nationale Molendagen iedereen van harte welkom. Onze molenaars en rondleiders vertellen graag over de geschiedenis van 'hun' molen en laten zien hoe zo'n levend monument na 301 jaar nog steeds functioneert. Er is gratis koffie, thee en sap met een lekkere molen van speculaas.  

Op zaterdag 13 mei is de molen open van 10:00 tot 16:00 uur en op zondag 14 mei van 12:00 tot 16:00 uur.


Rijnenburgermolen doet mee met de Rijndijkse Dorpskwis op 3 juni

Voetbalvereniging Bernardus uit Hazerswoude-Rijndijk organiseert op zaterdag 3 juni de Rijndijkse Dorpskwis en daar is onze molen bij betrokken. Er komen vragen over het 'levende monument', Yvonne Rozenbrand en Monique van der Haven zullen als gastvrouwen de teams ontvangen. Verwacht worden 30 tot 35 teams van 2 of 3 personen. 

Aanmelden per email naar dorpskwisbernardus@gmail.com


Leuk om te lezen en bekijken: het jaarverslag van onze molen

Sinds 2014 geven we een jaarlijks  verslag uit waarin we beschrijven en laten zien wat er allemaal is gebeurd in een jaar. Allesbehalve saai! 

Het verslag over de activiteiten in het jubileumjaar 2023 is verschenen. Met prachtige foto's van de molen en activiteiten. En natuurlijk ook met de cijfers van de penningmeester, zoals dat hoort in een jaarverslag. Alles weer fraai vormgegeven door Frank van Olst, onze vrijwillige art director.

Vrienden en relaties van onze molen ontvangen vanzelf een exemplaar. Het jaarverslag is ook te koop in de molen, zo lang de voorraad strekt,  voor slechts 5 euro.


Vrijwillige molenaar worden, hoe kom je er bij?

Onze Sjoukje Fluit vertelt hoe dat bij haar gebeurde: "Vijf jaar geleden kreeg ik het idee om uit liefhebberij molenaar te worden. Dat leek me zo geweldig, om zo'n historische molen te leren bedienen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het vergt een intensieve opleiding van zo'n drie jaar, die wordt verzorgd door het Nederlandse Gilde van Vrijwillige Molenaars. Naast het theoretische gedeelte is er ook een praktische opleiding op een of meer molens. Ik leerde de praktijk op de Hazerswoudse Groenendijkse molen, ook bekend als de 'Gele Wip'. Om ervaring met meerdere molentypes op te doen, heb ik bovendien op andere molens in de omgeving meegedraaid."

Medio 2021 slaagde Sjoukje voor haar examen en werd ze vrijwillige molenaar op de Rijnenburgermolen in haar woonplaats Hazerswoude-Rijndijk. Ze vindt het zo leuk dat je haar er midden in de nacht voor kunt wakker maken. En dat ging ook echt gebeuren, want ze deed in 2022 met twee collega's mee met de non stop Draai Marathon van het Gilde. 

Sjoukje combineert het vrijwillige molenaarsschap met haar werk in een ziekenhuis en als moeder thuis. 

Dat je als vrijwillige molenaar geen cent verdient, is voor Sjoukje geen punt. "Het is gewoon heel leuk om zo'n oud en typisch Nederlands vak levend te houden. En dat is belangrijk want zonder molenaars zouden molens niet kunnen draaien."

Interesse om ook vrijwillige molenaar te worden? U leest er meer over op www.vrijwilligemolenaars.nl


Op 9 en 10 september is het weer Monumentenweekend. Ook onze Rijnenburgermolen doet mee.

Nederland is rijk aan monumenten. Bijvoorbeeld kastelen, paleizen, herenhuizen, landgoederen, musea, boerderijen, verdedigingswerken, bedrijfsgebouwen en -inderdaad- molens!

Waar u ook bent, er is altijd wel een bijzonder monument in de buurt. Mooi om van buiten te bekijken maar nog leuker is het natuurlijk om ook binnen een kijkje te nemen. 

Dat kan twee dagen per jaar, tijdens het Monumentenweekend. Kijk voor meer informatie op de speciale website

Ook op de Rijnenburgermolen worden belangstellenden met open armen ontvangen. Meer daarover leest u een week van te voren in de Groene Hart Koerier.

Noteer de datum alvast in uw agenda.


Zo lang de voorraad strekt: het jubileum kaartspel van onze molen

52 Nederlandse speelkaarten met 2 jokers samen in een herbruikbaar doosje. Te koop in de molen voor 5 euro. Dankzij sponsors gaat de gehele opbrengst in de pot voor het onvoorziene onderhoud aan de molen.