Rijnenburgermolen doet mee met de Rijndijkse Dorpskwis op 3 juni

Voetbalvereniging Bernardus uit Hazerswoude-Rijndijk organiseert op zaterdag 3 juni de Rijndijkse Dorpskwis en daar is onze molen bij betrokken. Er komen ook vragen over ons 'levende monument'. Yvonne Rozenbrand en Monique van der Haven zullen als gastvrouwen de teams in de molen ontvangen. Verwacht worden 30 teams van 2 of 3 personen. 

Aanmelden per email naar dorpskwisbernardus@gmail.com


Tragisch nieuws

De Rijnenburgermolen is zeker al door tienduizenden mensen op de foto gezet. De beroepsfotograaf die er ongetwijfeld de meeste foto's van heeft gemaakt is John Hakkaart. Hij overleed op 26 november 2022 op 87-jarige leeftijd. Als buurman van onze molen, in de Corellistraat, was hij er altijd als eerste bij om tal van gebeurtenissen vast te leggen. Zijn foto's kwamen regelmatig in de pers. Alleen al daarom zullen wij John niet vergeten.

Op 11 januari 2023 overleed onze enthousiaste vrijwilliger Ab Ebbink op 77-jarige leeftijd. Hij was een begaafde orthopedisch chirurg en bovendien een bijna professionele doe-het-zelver met een liefde voor houtwerk. Hij restaureerde voor ons de miniatuurmolen die op het gras naast de echte Rijnenburgermolen staat. Zo blijft Ab altijd in onze herinnering.

Deze miniatuurmolen wordt nu onderhouden door molenaar Teun Waltman en Bram de Vries, molenaar in opleiding. 


Stamppotten voor de vrijwilligers

Op vrijdagavond 20 januari werd het jubileum van de Rijnenburgermolen afgesloten met een gezellige borrel en stamppottenmaaltijd voor onze vrijwilligers.

Zie hier het fotoverslag.


Bedankt Bart!

Vrijwilliger Bart Wolswijk is verhuisd naar Leiderdorp en dus hebben we afscheid moeten nemen van deze enthousiaste hulp bij de molen. Bart, van harte bedankt voor je inzet!

Lijkt het u leuk om af en toe iets bij of voor de molen te doen? Stuur een email naar gejusvd@xs4all.nl en we nemen contact op.


Welkom Meinco!

We hebben een nieuwe, extra gids voor rondleidingen in en rond de molen: Meinco van der Haven. 

Samen met Yvonne Rozenbrand heeft hij ook een actie opgezet voor het werven van Vrienden van de Rijnenburgermolen.  

Met zulke vrijwilligers zijn we blij!


315.000 omwentelingen in 2022!!!

Op elke molen zit een teller die registreert hoeveel omwentelingen de wieken hebben gemaakt. Dat is niet alleen leuk om te weten, het levert ook geld op om de molen te onderhouden. Hoe meer de molen heeft gedraaid, des te meer centen ontvangen we van de Provincie Zuid-Holland. In 2022 hebben onze molenaars maar liefst 315.000 omwentelingen gehaald en daarmee is de maximale premie van 580 euro verdiend! Complimenten aan onze vrijwillige molenaars!

Overigens: zo hard als de foto van Michel Looyenstein suggereert kan onze molen natuurlijk niet draaien. Dan hadden we de maximale premie al binnen een week binnen! 


Rustige maar gezellige Nationale Monumentendagen op de molen

Het was prachtig weer om bruin te bakken, met even een kort, miniscuul buitje op zaterdag 10 september. Misschien was dat de oorzaak dat iets minder mensen dan andere jaren voor de Nederlandse monumenten op de fiets of in de auto stapten. 

Toch was het reuze gezellig rond en in de jarige molen. Met vers gezette koffie en thee, sapjes en speculazen, in de vorm van molens, uiteraard.

Het voordeel van de minder massale belangstelling was dat de molenaars van dienst - Teun Waltman en Willem Niesthoven - samen met rondleider Tineke Rademaker wat meer tijd aan de bezoekers konden besteden.

Jan Kransse zorgde intussen voor de inwendige mens. Ook dit jaar was het opvallend dat bezoekers soms van ver waren gekomen, zelfs uit het buitenland. We konden ook weer een paar nieuwe Vrienden van de molen verwelkomen. En tussen het bezoek door kregen we een kleurtje van de zon die vooral zondag actief was. In tegenstelling tot de wind, die het op 11 september helemaal liet afweten. Een paar kinderen probeerden nog met blazen de wieken tot draaien te bewegen, maar helaas... Volgend jaar beter? 


Als de molen draait, is hij open en bent u welkom

Het klinkt als een citaat van Johan Cruijff. Logisch toch? 

De Rijnenburgermolen draait vaak op zaterdag maar ook wel op andere dagen, afhankelijk van de wind en de beschikbaarheid van de molenaars. Het zijn vrijwilligers, dus je kunt ze niet dwingen, hè :-).

De molen is open voor bezoek als u de wieken ziet draaien en als de blauwe wimpel uithangt.


Altijd weer wat nieuws op deze site

Onderaan de home page staat de datum van de laatste bewerking van de site. Zo kunt u zien of er iets nieuws is toegevoegd.


Actie Vrienden in de buurt succes!

De Rijnenburgermolen staat aan de rand van de Van Beethovenlaan en de Corellistraat in Hazerswoude-Rijndijk. En zo werd het gaandeweg "de molen van de buurt". Opvallend veel van onze vrijwilligers wonen in het zicht van de Rijnenburgermolen.

Een actie om Vrienden te werven bij buurtbewoners is dan ook een groot succes. Meer dan 35 nieuwe Vrienden van de molen konden al worden verwelkomd.

Met een bijdrage van 15 euro of meer per jaar* helpen de Vrienden mee om het onderhoud van de molen te bekostigen. Ze krijgen er geen lintje voor maar wel grote dank!

*U kunt op elk gewenst moment uw vriendschap opzeggen, dus u zit er niet 'aan vast'. 

Meer daarover leest u hier.


Wat nou weer?

Een molen is gemaakt van steen, ijzer, riet en vooral hout. Materialen die niet het eeuwige leven hebben. Daarom is een molen een constante bron van zorg. Metselwerk gaat op den duur los zitten en scheuren. IJzer kan gaan roesten. Riet is gevoelig voor vocht en vogels willen er graag hun nesten mee maken. En hout, dat weten we allemaal, gaat rotten als het vochtig is en verpulveren en barsten als het te droog is. Kortom: een molen heeft altijd onderhoud nodig. 

De vrijwillige molenaars draaien niet alleen, ze controleren de molen altijd op eventuele slijtage, defecten, roest en andere materiaalproblemen. Periodiek wordt de volledige molen, tot en met het hoogste puntje, door de Monumentenwacht geïnspecteerd die daarover schriftelijk een rapport opmaakt, met foto's en advies over de urgentie van het onderhoud en herstel.

Vervolgens komt de molenbouwer die zijn visie geeft, met een afweging of het euvel gerepareerd kan worden of dat vervanging nodig is.

Nu moeten de korte schoor en de vangstokophanging op korte termijn worden gerepareerd. Als u geen idee heeft wat dat zijn, kom dan eens langs. De molenaar laat u graag zien wat het probleem is.

De korte schoor is de duurste klus. Als u ons financieel een beetje kunt helpen, zijn we daar enorm blij mee!

Het IBAN nummer van de stichting is NL75 RABO 0149 1939 20.


Onze molen was alweer op TV

We prijzen ons gelukkig met aardige fotografen in de buurt die prachtige opnamen van de Rijnenburgermolen maken, om gratis te gebruiken in de jaarverslagen, op de website en in onze publiciteit. 

Een van hen is Michel Looyenstein. Hij stuurt ook vaak mooie foto's naar omroepen die deze als achtergrond bij hun weerberichten gebruiken. Zo kan heel Nederland af en toe onze molen op hun flatscreen bewonderen. Zie als voorbeeld de foto hierboven.

Bedankt Michel!


Kaarten voor onze molen

Dankzij aardige sponsors, die toch anoniem willen blijven, is een spel kaarten gemaakt met op de rugzijde het jubileumlogo. Het is nu al een zeldzaam bezit, want de oplage is zeer beperkt. 

Het spel is in de molen te koop en kost 5 euro, dat geheel in de pot voor het onderhoud gaat.

Als Vriend van de molen ontvangt u een gratis exemplaar.


Jarige molen trakteerde plaatselijke bridgeclubs op speelkaarten

Wie jarig is, trakteert. Dus hielp de Rijnenburgermolen de Hazerswoudse bridgeclubs aan nieuwe speelkaarten. Zoals u op de foto ziet, zijn ze daar blij mee. Voorzitter Chris Bakhuis en secretaris Kees Kok van Bridgeclub Rijnwoude poseren met een van de ontvangen spellen.


Rabo ClubSupport 2022 levert onze molen 279,93 euro op!

Klanten van de Rabobank mochten bepalen welke stichting, vereniging of club de bank ging ondersteunen. Het bedrag werd bepaald door het aantal stemmen. 

Blijkbaar is onze stichting een goed doel dat gewaardeerd wordt, want we ontvingen een cheque van bijna 280 euro! Alle stemmers hartelijk dank! En ook de Rabobank natuurlijk.


Heeft u misschien nog (oude) foto's van de Rijnenburgermolen?

We zijn op zoek naar oude foto's waar onze molen op staat. Die willen we gebruiken voor onze publiciteit, een kleine expositie in de molen en ons jaarverslag over jubileumjaar 2022.

Alle foto's worden gescand en weer aan de eigenaren terug gegeven. Stuur even een berichtje naar gejusvd@xs4all.nl en u hoort van ons.


Nieuw licht op een oude molen

Een honderdjarige wordt altijd in het zonnetje gezet. Wij zetten onze 300-jarige Rijnenburgermolen elke avond in eigentijds, energiezuinig LED licht, zoals deze foto van Suzan Kuijper laat zien. Een molen om trots op te zijn!


Oud nieuws: lucifers met onze Rijnenburgermolen

Tineke Vierstra vond een doosje van lucifers met daarop de molen waarvan haar grootvader molenaar was: meneer van Elswijk. Die naam kennen wij ook heel goed, want het is 'onze' molen! Haar moeder is in 1930 als jongste van 6 kinderen in de bedstee geboren. Leuk om te weten! Bedankt Tineke!


Het nieuwe jaarverslag is klaar

Het is weer zover: het bestuur brengt verslag uit over het wel en wee van de Rijnenburgermolen. Geen saai verslag met alleen maar cijfertjes. Zoals elk jaar is het een fraaie full color brochure van 20 pagina's met leuke weetjes en veel prachtige foto's. 2022 was een bijzonder moment want de molen bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 300 jaar.

Als Vriend van de Rijnenburgermolen ontvangt u een exemplaar van het jaarverslag gratis. Een reden te meer om Vriend te worden en te blijven. 

Meer daarover leest u hier.


Geslaagde Elf Molensfietstocht met appeltaarten bakwedstrijd

Mede dankzij het prachtige weer was de fietstocht op 12 juni 2022 een mooi succes. Meer dan 200 fietsers deden mee en dat was niet alleen leuk voor hen maar ook voor het goede doel: de Stichting Fietsmaatjes. 

Voor deelnemers uit onze omgeving hadden we met organisator Lions Club Leiderdorp afgesproken dat ook bij de molen kon worden gestart en gefinished. Daar werd veel gebruik van gemaakt want het scheelde een flink eind dubbel fietsen.

In de Groene Hart Koerier vroegen we wie voor de jarige molen een lekkere appeltaart wilde bakken. Die taarten werden op 12 juni tijdens de fietstocht verkocht ten bate van het onderhoud aan de molen. U denkt misschien: wie doet nou zoiets? Maar toch werden we verrast met tien prachtige appeltaarten!

De fietsers die een punt appeltaart kochten, mochten daar cijfers aan geven voor zowel uiterlijk als smaak. Het werd rekenen met twee cijfers achter de komma maar de hoogste score kreeg de taart van Nina Bijl uit Koudekerk aan den Rijn.

Ondanks het naderende einde van haar zwangerschap vond ze tijd om de lekkerste appeltaart te bakken. Als beloning ontving ze bloemen en een foto in haar keuken. En uiteraard in de Groene Hart Koerier. 

Michel Looyenstein heeft op 12 juni weer mooie foto's gemaakt. Die kunt u hier op de site bekijken.


Zaterdag 9 april 2022 was de officiële start van het jubileumjaar

Hoewel er geen budget was voor een feest met bekende Nederlanders, kwam de edelachtbare vrouwe burgemeester Spies om ons vanaf een huishoudtrap hartelijk toe te spreken, een cheque van 300 euro (!!!!) te geven en een 'plechtige' handeling te verrichten.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met meer foto's en een 'filmpje'


Onze molen deed mee aan record

Op zaterdag 9 april 2022, tijdens de start van ons jubileumjaar, heeft onze molen meegedaan aan het vestigen van een wereldrecord. Het Gilde van de Vrijwillige Molenaars bestond 50 jaar en vierde dat door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Het werden er 807 in Nederland plus nog 27 buitenlandse molens! Zelfs in Nieuw-Zeeland deed een molen mee.

Kille lentemorgen op 15 april 2022 gefotografeerd door Leo Wortman uit Hazerswoude-Rijndijk.


Sjoukje draaide door...

Ze poseert hier tijdens het warme weekeinde van 5 september 2022, toen ze meedeed aan de Maal Marathon van het jubilerende Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook onze Wim Dieben en Willem Niesthoven  draaiden mee met dit evenement.

Sjoukje had zelfs gepland om 18 uur non stop de molen te laten draaien, maar dat kon helaas niet doorgaan. Eerst was er een flink onweer in de hele omgeving waardoor de molen is stilgezet. Bovendien merkte Sjoukje 's nachts dat er een defect aan het mechaniek van de molen was. Alleen met harde hamerslagen kon dit euvel worden verholpen.

Ze wilde de omwonenden niet wakker schrikken en heeft gewacht  tot de volgende ochtend voordat ze de reparatie eigenhandig uitvoerde. Vervolgens heeft ze nog tot in de loop van de middag gedraaid. Wel een bloemetje waard, vond het bestuur.

De Maal Marathon was overigens een mooi succes voor het Gilde. Veel media hebben er aandacht aan besteed. Hier was dat de Groene Hart Koerier, het enige medium dat meeleeft met onze kernen.

Steunt u de Groene Hart Koerier ook al met een bijdrage?


Heeft u een leuk idee? We horen het graag.

Suggesties voor activiteiten bij de molen zijn altijd welkom. In de molen is te weinig ruimte om iets te organiseren, maar op het terrein buiten de molen kan dat wel. 

Stuur uw suggestie(s) per e-mail naar gejusvd@xs4all.nl