Is de Rabo uw bank? Stem dan op Stichting Rijnenburgermolen

Ook dit jaar vraagt de Rabobank de hulp van hun leden bij het kiezen van goede doelen die de bank met een gift wil ondersteunen. U leest er alles over op de speciale Rabo site https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

Breng voor 26 september uw stem uit. Op de lijst met goede doelen staat in de categorie "cultuur" in "Alphen aan den Rijn" ook onze Stichting Rijnenburgermolen.

Ga naar de speciale Rabo site. Klik op ons tekstblokje en de Rabo helpt de Stichting Rijnenburgermolen bij het in stand houden van de molen. 

Het kost u niets, maar u krijgt wel onze grote dank!!!! De Rabobank ook, natuurlijk.

In 2022 bracht de Rabo actie voor de molen 279,93 euro op. Geweldig!


Actie Vrienden in de buurt succes!

De Rijnenburgermolen staat aan de rand van de Van Beethovenlaan en de Corellistraat in Hazerswoude-Rijndijk. En zo werd het gaandeweg "de molen van de buurt". Opvallend veel van onze vrijwilligers wonen in het zicht van de Rijnenburgermolen.

Een actie om Vrienden te werven bij buurtbewoners is dan ook een groot succes. Meer dan 35 nieuwe Vrienden van de molen konden al worden verwelkomd.

Met een bijdrage van 15 euro of meer per jaar* helpen de Vrienden mee om het onderhoud van de molen te bekostigen. Ze krijgen er geen lintje voor maar wel grote dank!

*U kunt op elk gewenst moment uw vriendschap opzeggen, dus u zit er niet 'aan vast'. 

Meer daarover leest u hier.


Rustige maar gezellige Nationale Monumentendagen op de molen

Het was op zaterdag 9 en zondag 10 september prachtig weer om bruin te bakken. Te warm om iets te gaan doen? Misschien was dat de oorzaak dat minder mensen dan andere jaren voor de Nederlandse monumenten op de fiets of in de auto stapten. 

Toch was het reuze gezellig rond en in onze molen. Met vers gezette koffie en thee, sapjes en speculazen, in de vorm van molens, uiteraard.

Het voordeel van de minder massale belangstelling was dat de molenaars van dienst - Sjoukje Fluit en Wim  Dieben - samen met rondleiders Erik Rozenbrand en Tineke Rademaker wat meer tijd aan de bezoekers konden besteden. Ook voorzitter en molenaar Dirk Kuiper was er weer, samen met zijn vrouw Suzan, om de bezoekers hartelijk te ontvangen.

We konden ook weer een paar nieuwe Vrienden van de molen verwelkomen. En tussen het bezoek door kregen we een kleurtje van de zon die dit weekend actief was. In tegenstelling tot de wind, die het op 9 september vrijwel liet afweten. Een paar kinderen probeerden nog met blazen de wieken tot draaien te bewegen, maar helaas... 


Rijnenburgermolen deed mee met de Rijndijkse Dorpskwis

Voetbalvereniging Bernardus uit Hazerswoude-Rijndijk organiseerde op zaterdag 3 juni j.l. de Rijndijkse Dorpskwis en daar was onze molen bij betrokken. Om de deelnemers voor te bereiden op vragen over ons 'levende monument' werden ze op de molen ontvangen door Yvonne Rozenbrand en Monique van der Haven voor een rondleiding en interessante details over de historie en werking van de Rijnenburger uit 1722. Dit bezoek en de Dorpskwis hebben niet alleen enthousiasme opgeleverd maar ook een flink aantal nieuwe 'Vrienden van de molen'. 

Een leuk evenement dat zeker voor herhaling vatbaat is!


Tragisch nieuws

De Rijnenburgermolen is zeker al door tienduizenden mensen op de foto gezet. De beroepsfotograaf die er ongetwijfeld de meeste foto's van heeft gemaakt is John Hakkaart. Hij overleed op 26 november 2022 op 87-jarige leeftijd. Als buurman van onze molen, in de Corellistraat, was hij er altijd als eerste bij om tal van gebeurtenissen vast te leggen. Zijn foto's kwamen regelmatig in de pers. Alleen al daarom zullen wij John niet vergeten.

Op 11 januari 2023 overleed onze enthousiaste vrijwilliger Ab Ebbink op 77-jarige leeftijd. Hij was een begaafde orthopedisch chirurg en bovendien een bijna professionele doe-het-zelver met een liefde voor houtwerk. Hij restaureerde voor ons de miniatuurmolen die op het gras naast de echte Rijnenburgermolen staat. Zo blijft Ab altijd in onze herinnering.

Deze miniatuurmolen wordt nu onderhouden door molenaar Teun Waltman en Bram de Vries, molenaar in opleiding. 


Stamppotten voor de vrijwilligers

Op vrijdagavond 20 januari werd het jubileum van de Rijnenburgermolen afgesloten met een gezellige borrel en stamppottenmaaltijd voor onze vrijwilligers.

Zie hier het fotoverslag.


Bedankt Bart!

Vrijwilliger Bart Wolswijk is verhuisd naar Leiderdorp en dus hebben we afscheid moeten nemen van deze enthousiaste hulp bij de molen. Bart, van harte bedankt voor je inzet!

Lijkt het u leuk om af en toe iets bij of voor de molen te doen? Stuur een email naar gejusvd@xs4all.nl en we nemen contact op.


Welkom Meinco!

We hebben een nieuwe, extra gids voor rondleidingen in en rond de molen: Meinco van der Haven. 

Samen met Yvonne Rozenbrand heeft hij ook een actie opgezet voor het werven van Vrienden van de Rijnenburgermolen.  

Met zulke vrijwilligers zijn we blij!


315.000 omwentelingen in 2022!!!

Op elke molen zit een teller die registreert hoeveel omwentelingen de wieken hebben gemaakt. Dat is niet alleen leuk om te weten, het levert ook geld op om de molen te onderhouden. Hoe meer de molen heeft gedraaid, des te meer centen ontvangen we van de Provincie Zuid-Holland.

In 2022 hebben onze molenaars maar liefst 315.000 omwentelingen gehaald en daarmee is de hoogste premie van 580 euro verdiend! Complimenten aan onze vrijwillige molenaars!

Overigens: zo hard als de foto van Michel Looyenstein suggereert kan onze molen natuurlijk niet draaien. Dan hadden we de maximale premie al binnen een week binnen! 

Hoe vindt u de nieuwe T-shirts voor onze vrijwilligers?

Als je vrijwilliger bent, is het leuk om herkenbaar te zijn. Daarom hebben we nieuwe T-shirts laten maken met het logo van de Rijnenburgermolen. Vervaardigd van duurzaam katoen in een bedrijf dat zijn medewerkers goed beloond, niet te veel uren laat maken en hen een veilige werkplek biedt. 

Ze hebben het dus veel beter dan de molenaars vroeger. Die moesten heel hard en lang werken. Als het nodig was ook 's nachts. Daarbij liepen ze grote risico's en ze werden slecht betaald. 

Overigens worden de nieuwe shirts bekostigd uit de bijdragen van onze 'Vrienden van de molen'. Dat geeft dus op allerlei manieren een goed gevoel.


Wat nou weer?

Een molen is gemaakt van steen, ijzer, riet en vooral hout. Materialen die niet het eeuwige leven hebben. Daarom is een molen een constante bron van zorg. Metselwerk gaat op den duur los zitten en scheuren. IJzer kan gaan roesten. Riet is gevoelig voor vocht en vogels willen er graag hun nesten mee maken. En hout, dat weten we allemaal, gaat rotten als het vochtig is en verpulveren en barsten als het te droog is. Kortom: een molen heeft altijd onderhoud nodig. 

De vrijwillige molenaars draaien niet alleen, ze controleren de molen altijd op eventuele slijtage, defecten, roest en andere materiaalproblemen. Periodiek wordt de volledige molen, tot en met het hoogste puntje, door de Monumentenwacht geïnspecteerd die daarover schriftelijk een rapport opmaakt, met foto's en advies over de urgentie van het onderhoud en herstel.

Vervolgens komt de molenbouwer die zijn visie geeft, met een afweging of het euvel gerepareerd kan worden of dat vervanging nodig is.

Nu moeten de korte schoor en de vangstokophanging op korte termijn worden gerepareerd. Als u geen idee heeft wat dat zijn, kom dan eens langs. De molenaar laat u graag zien wat het probleem is.

De korte schoor is de duurste klus. Als u ons financieel een beetje kunt helpen, zijn we daar enorm blij mee!

Het IBAN nummer van de stichting is NL75 RABO 0149 1939 20.


Onze molen was alweer op TV

We prijzen ons gelukkig met aardige fotografen in de buurt die prachtige opnamen van de Rijnenburgermolen maken, om gratis te gebruiken in de jaarverslagen, op de website en in onze publiciteit. 

Een van hen is Michel Looyenstein. Hij stuurt ook vaak mooie foto's naar omroepen die deze als achtergrond bij hun weerberichten gebruiken. Zo kan heel Nederland af en toe onze molen op hun flatscreen bewonderen. Zie als voorbeeld de foto hierboven.

Bedankt Michel!


Kaarten voor onze molen

Dankzij aardige sponsors, die toch anoniem willen blijven, is een spel kaarten gemaakt met op de rugzijde het jubileumlogo. Het is nu al een zeldzaam bezit, want de oplage is zeer beperkt. 

Het spel is in de molen te koop en kost 5 euro, dat geheel in de pot voor het onderhoud gaat.

Als Vriend van de molen ontvangt u een gratis exemplaar.


Als de molen draait en de wimpel waait, is hij open en bent u welkom

Het klinkt als een citaat van Johan Cruijff. Logisch toch? 

De Rijnenburgermolen draait vaak op zaterdag maar ook wel op andere dagen, afhankelijk van de wind en de beschikbaarheid van de molenaars. Het zijn vrijwilligers, dus je kunt ze niet dwingen, hè :-).

De molen is open voor bezoek als u de wieken ziet draaien en als de blauwe wimpel uithangt.


Jarige molen trakteerde plaatselijke bridgeclubs op speelkaarten

Wie jarig is, trakteert. Dus hielp de Rijnenburgermolen de Hazerswoudse bridgeclubs aan nieuwe speelkaarten. Zoals u op de foto ziet, zijn ze daar blij mee. Voorzitter Chris Bakhuis en secretaris Kees Kok van Bridgeclub Rijnwoude poseren met een van de ontvangen spellen.


Heeft u misschien nog (oude) foto's van de Rijnenburgermolen?

We zijn op zoek naar oude foto's waar onze molen op staat. Die willen we gebruiken voor onze publiciteit, een kleine expositie in de molen en ons jaarverslag over jubileumjaar 2022.

Alle foto's worden gescand en weer aan de eigenaren terug gegeven. Stuur even een berichtje naar gejusvd@xs4all.nl en u hoort van ons.


Nieuw licht op een oude molen

Een honderdjarige wordt altijd in het zonnetje gezet. Wij zetten onze 300-jarige Rijnenburgermolen elke avond in eigentijds, energiezuinig LED licht, zoals deze foto van Suzan Kuijper laat zien. Een molen om trots op te zijn!


Heeft u een leuk idee? We horen het graag.

Suggesties voor activiteiten bij de molen zijn altijd welkom. In de molen is te weinig ruimte om iets te organiseren, maar op het terrein buiten de molen kan dat wel. 

Stuur uw suggestie(s) per e-mail naar gejusvd@xs4all.nl


Altijd weer wat nieuws op deze site

Onderaan de home page staat de datum van de laatste bewerking van de site. Zo kunt u zien of er iets nieuws is toegevoegd.

Het nieuwe jaarverslag is klaar

Het bestuur brengt elk voorjaar verslag uit over het wel en wee van de Rijnenburgermolen. Geen saai rappport met alleen maar cijfertjes. Zoals altijd is het een fraaie full color brochure van 20 pagina's met leuke weetjes en veel prachtige foto's.

2022 was een bijzonder moment want de molen bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 300 jaar.

'Vrienden van de Rijnenburgermolen' ontvangen een exemplaar van het jaarverslag gratis. Een reden te meer om Vriend te worden en te blijven. 

Meer daarover leest u hier.


Geslaagde Elf Molensfietstocht met appeltaarten bakwedstrijd

Mede dankzij het prachtige weer was de fietstocht op 12 juni 2022 een mooi succes. Meer dan 200 fietsers deden mee en dat was niet alleen leuk voor hen maar ook voor het goede doel: de Stichting Fietsmaatjes. 

Voor deelnemers uit onze omgeving hadden we met organisator Lions Club Leiderdorp afgesproken dat ook bij de molen kon worden gestart en gefinished. Daar werd veel gebruik van gemaakt want het scheelde een flink eind dubbel fietsen.

In de Groene Hart Koerier vroegen we wie voor de jarige molen een lekkere appeltaart wilde bakken. Die taarten werden op 12 juni tijdens de fietstocht verkocht ten bate van het onderhoud aan de molen. U denkt misschien: wie doet nou zoiets? Maar toch werden we verrast met tien prachtige appeltaarten!

De fietsers die een punt appeltaart kochten, mochten daar cijfers aan geven voor zowel uiterlijk als smaak. Het werd rekenen met twee cijfers achter de komma maar de hoogste score kreeg de taart van Nina Bijl uit Koudekerk aan den Rijn.

Ondanks het naderende einde van haar zwangerschap vond ze tijd om de lekkerste appeltaart te bakken. Als beloning ontving ze bloemen en een foto in haar keuken. En uiteraard in de Groene Hart Koerier. 

Michel Looyenstein heeft op 12 juni weer mooie foto's gemaakt. Die kunt u hier op de site bekijken.


Zaterdag 9 april 2022 was de officiële start van het jubileumjaar

Hoewel er geen budget was voor een feest met bekende Nederlanders, kwam de edelachtbare vrouwe burgemeester Spies om ons vanaf een huishoudtrap hartelijk toe te spreken, een cheque van 300 euro (!!!!) te geven en een 'plechtige' handeling te verrichten.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met meer foto's en een 'filmpje'


Onze molen deed mee aan record

Op zaterdag 9 april 2022, tijdens de start van ons jubileumjaar, heeft onze molen meegedaan aan het vestigen van een wereldrecord. Het Gilde van de Vrijwillige Molenaars bestond 50 jaar en vierde dat door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Het werden er 807 in Nederland plus nog 27 buitenlandse molens! Zelfs in Nieuw-Zeeland deed een molen mee.


Kille lentemorgen op 15 april 2022 gefotografeerd door Leo Wortman uit Hazerswoude-Rijndijk.


Sjoukje draaide door...

Ze poseert hier tijdens het warme weekeinde van 5 september 2022, toen ze meedeed aan de Maal Marathon van het jubilerende Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook onze Wim Dieben en Willem Niesthoven  draaiden mee met dit evenement.

Sjoukje had zelfs gepland om 18 uur non stop de molen te laten draaien, maar dat kon helaas niet doorgaan. Eerst was er een flink onweer in de hele omgeving waardoor de molen is stilgezet. Bovendien merkte Sjoukje 's nachts dat er een defect aan het mechaniek van de molen was. Alleen met harde hamerslagen kon dit euvel worden verholpen.

Ze wilde de omwonenden niet wakker schrikken en heeft gewacht  tot de volgende ochtend voordat ze de reparatie eigenhandig uitvoerde. Vervolgens heeft ze nog tot in de loop van de middag gedraaid. Wel een bloemetje waard, vond het bestuur.

De Maal Marathon was overigens een mooi succes voor het Gilde. Veel media hebben er aandacht aan besteed. Hier was dat de Groene Hart Koerier, het enige medium dat meeleeft met onze kernen.


Oud nieuws: lucifers met onze Rijnenburgermolen

Tineke Vierstra vond een doosje van lucifers met daarop de molen waarvan haar grootvader molenaar was: meneer van Elswijk. Die naam kennen wij ook heel goed, want het is 'onze' molen! Haar moeder is in 1930 als jongste van 6 kinderen in de bedstee geboren. Leuk om te weten! Bedankt Tineke!