Tragisch nieuws

De Rijnenburgermolen is zeker al door tienduizenden mensen op de foto gezet. De beroepsfotograaf die er ongetwijfeld de meeste foto's van heeft gemaakt is John Hakkaart. Hij overleed op 26 november 2022 op 87-jarige leeftijd. Als buurman van onze molen, in de Corellistraat, was hij er altijd als eerste bij om tal van gebeurtenissen vast te leggen. Zijn foto's kwamen regelmatig in de pers. Alleen al daarom zullen wij John niet vergeten.

Op 11 januari 2023 overleed onze enthousiaste vrijwilliger Ab Ebbink op 77-jarige leeftijd. Hij was een begaafde orthopedisch chirurg en bovendien een bijna professionele doe-het-zelver met een liefde voor houtwerk. Hij maakte voor ons de miniatuurmolen die op het grasveld naast de echte Rijnenburgermolen staat. Zo blijft Ab altijd in onze herinnering.

Deze miniatuurmolen wordt nu onderhouden door Bram de Vries, molenaar in opleiding. 


Stamppotten voor de vrijwilligers

Op vrijdagavond 20 januari werd het jubileum van de Rijnenburgermolen afgesloten met een gezellige borrel en stamppottenmaaltijd voor onze vrijwilligers.

Zie hier het fotoverslag.


Rustige maar gezellige Nationale Monumentendagen op de molen

Het was prachtig weer om bruin te bakken, met even een kort, miniscuul buitje op zaterdag 10 september. Misschien was dat de oorzaak dat iets minder mensen dan andere jaren voor de Nederlandse monumenten op de fiets of in de auto stapten. 

Toch was het reuze gezellig rond en in de jarige molen. Met vers gezette koffie en thee, sapjes en speculazen, in de vorm van molens, uiteraard.

Het voordeel van de minder massale belangstelling was dat de molenaars van dienst - Teun Waltman en Willem Niesthoven - samen met rondleider Tineke Rademaker wat meer tijd aan de bezoekers konden besteden.

Jan Kransse zorgde intussen voor de inwendige mens. Ook dit jaar was het opvallend dat bezoekers soms van ver waren gekomen, zelfs uit het buitenland. We konden ook weer een paar nieuwe Vrienden van de molen verwelkomen. En tussen het bezoek door kregen we een kleurtje van de zon die vooral zondag actief was. In tegenstelling tot de wind, die het op 11 september helemaal liet afweten. Een paar kinderen probeerden nog met blazen de wieken tot draaien te bewegen, maar helaas... Volgend jaar beter? 


Sjoukje draaide door...

Ze poseert hier tijdens het warme weekeinde van 5 september 2022, toen ze meedeed aan de Maal Marathon van het jubilerende Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook onze Wim Dieben en Willem Niesthoven  draaiden mee met dit evenement.

Sjoukje had zelfs gepland om 18 uur non stop de molen te laten draaien, maar dat kon helaas niet doorgaan. Eerst was er een flink onweer in de hele omgeving waardoor de molen is stilgezet. Bovendien merkte Sjoukje 's nachts dat er een defect aan het mechaniek van de molen was. Alleen met harde hamerslagen kon dit euvel worden verholpen.

Ze wilde de omwonenden niet wakker schrikken en heeft gewacht  tot de volgende ochtend voordat ze de reparatie eigenhandig uitvoerde. Vervolgens heeft ze nog tot in de loop van de middag gedraaid. Wel een bloemetje waard, vond het bestuur.

De Maal Marathon was overigens een mooi succes voor het Gilde. Veel media hebben er aandacht aan besteed. Hier was dat de Groene Hart Koerier, het enige medium dat meeleeft met onze kernen.

Steunt u de Groene Hart Koerier ook al met een bijdrage?


Onze molen was alweer op TV

We prijzen ons gelukkig met aardige fotografen in de buurt die prachtige opnamen van de Rijnenburgermolen maken, om gratis te gebruiken in de jaarverslagen, op de website en in onze publiciteit. 

Een van hen is Michel Looyenstein. Hij stuurt ook vaak mooie foto's naar omroepen die deze als achtergrond bij hun weerberichten gebruiken. Zo kan heel Nederland af en toe onze molen op hun flatscreen bewonderen. Zie als voorbeeld de foto hierboven.

Bedankt Michel!


Kaarten voor onze molen

Dankzij aardige sponsors, die toch anoniem willen blijven, is een spel kaarten gemaakt met op de rugzijde het jubileumlogo. Het is nu al een zeldzaam bezit, want de oplage is zeer beperkt. 

Het spel is in de molen te koop en kost 5 euro, dat geheel in de pot voor het onderhoud gaat.

Als vriend van de molen ontvangt u een gratis exemplaar.


Jarige molen trakteerde plaatselijke bridgeclubs op speelkaarten

Wie jarig is, trakteert. Dus hielp de Rijnenburgermolen de Hazerswoudse bridgeclubs aan nieuwe speelkaarten. Zoals u op de foto ziet, zijn ze daar blij mee. Voorzitter Chris Bakhuis en secretaris Kees Kok van Bridgeclub Rijnwoude poseren met een van de ontvangen spellen.


Rabo ClubSupport 2022 levert onze molen 279,93 euro op!

Klanten van de Rabobank mochten bepalen welke stichting, vereniging of club de bank ging ondersteunen. Het bedrag werd bepaald door het aantal stemmen. 

Blijkbaar is onze stichting een goed doel dat gewaardeerd wordt, want we ontvingen een cheque van bijna 280 euro! Alle stemmers hartelijk dank! En ook de Rabobank natuurlijk.


Altijd weer wat nieuws op deze site

Onderaan de home page staat de datum van de laatste bewerking van de site. Zo kunt u zien of er iets nieuws is toegevoegd.


Oud nieuws: lucifers met onze Rijnenburgermolen

Tineke Vierstra vond een doosje van lucifers met daarop de molen waarvan haar grootvader molenaar was: meneer van Elswijk. Die naam kennen wij ook heel goed, want het is 'onze' molen! Haar moeder is in 1930 als jongste van 6 kinderen in de bedstee geboren. Leuk om te weten! Bedankt Tineke!


Heeft u misschien nog (oude) foto's van de Rijnenburgermolen?

We zijn op zoek naar oude foto's waar onze molen op staat. Die willen we gebruiken voor onze publiciteit, een kleine expositie in de molen en ons jaarverslag over jubileumjaar 2022.

Alle foto's worden gescand en weer aan de eigenaren terug gegeven. Stuur even een berichtje naar gejusvd@xs4all.nl en u hoort van ons.


Nieuw licht op een oude molen

Een honderdjarige wordt altijd in het zonnetje gezet. Wij zetten onze 300-jarige Rijnenburgermolen elke avond in eigentijds, energiezuinig LED licht, zoals deze foto van Suzan Kuijper laat zien. Een molen om trots op te zijn!


Er wordt gewerkt aan het nieuwe jaarverslag 2022

Het is weer zover: het bestuur gaat verslag uitbrengen over het wel en wee over de Rijnenburgermolen. Geen saai verslag met alleen maar cijfertjes. Zoals elk jaar wordt het een fraaie full color brochure met leuke weetjes en veel prachtige foto's. 2022 was een bijzonder moment want de molen bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 300 jaar.

Als u Vriend van de molen bent, ontvangt u een exemplaar van het jaarverslag gratis. Een reden te meer om Vriend te worden en te blijven. 

Meer daarover leest u hier.


Geslaagde Elf Molensfietstocht met appeltaarten bakwedstrijd

Mede dankzij het prachtige weer was de fietstocht op 12 juni 2022 een mooi succes. Meer dan 200 fietsers deden mee en dat was niet alleen leuk voor hen maar ook voor het goede doel: de Stichting Fietsmaatjes. 

Voor deelnemers uit onze omgeving hadden we met organisator Lions Club Leiderdorp afgesproken dat ook bij de molen kon worden gestart en gefinished. Daar werd veel gebruik van gemaakt want het scheelde een flink eind dubbel fietsen.

In de Groene Hart Koerier vroegen we wie voor de jarige molen een lekkere appeltaart wilde bakken. Die taarten werden op 12 juni tijdens de fietstocht verkocht ten bate van het onderhoud aan de molen. U denkt misschien: wie doet nou zoiets? Maar toch werden we verrast met tien prachtige appeltaarten!

De fietsers die een punt appeltaart kochten, mochten daar cijfers aan geven voor zowel uiterlijk als smaak. Het werd rekenen met twee cijfers achter de komma maar de hoogste score kreeg de taart van Nina Bijl uit Koudekerk aan den Rijn.

Ondanks het naderende einde van haar zwangerschap vond ze tijd om de lekkerste appeltaart te bakken. Als beloning ontving ze bloemen en een foto in haar keuken. En uiteraard in de Groene Hart Koerier. 

Michel Looyenstein heeft op 12 juni weer mooie foto's gemaakt. Die kunt u hier op de site bekijken.


Zaterdag 9 april 2022 officiële start van het jubileumjaar

Hoewel er geen budget was voor een feest met bekende Nederlanders, kwam de edelachtbare vrouwe burgemeester Spies om ons vanaf een huishoudtrap hartelijk toe te spreken, een cheque van 300 euro (!!!!) te geven en een 'plechtige' handeling te verrichten.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met meer foto's en een 'filmpje'


Onze molen deed mee aan record

Op zaterdag 9 april 2022, tijdens de start van ons jubileumjaar, heeft onze molen meegedaan aan het vestigen van een wereldrecord. Het Gilde van de Vrijwillige Molenaars bestond 50 jaar en vierde dat door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Het werden er 807 in Nederland plus nog 27 buitenlandse molens! Zelfs in Nieuw-Zeeland deed een molen mee.

Kille lentemorgen op 15 april 2022 gefotografeerd door Leo Wortman uit Hazerswoude-Rijndijk.


Heeft u een leuk idee? We horen het graag.

Suggesties voor activiteiten bij de molen zijn altijd welkom. In de molen is te weinig ruimte om iets te organiseren, maar op het terrein buiten de molen kan dat wel. 

Stuur uw suggestie(s) per e-mail naar gejusvd@xs4all.nl


Als de molen draait, is hij open en bent u welkom

Het klinkt als een citaat van Johan Cruijff. Logisch toch? 

De Rijnenburgermolen draait vaak op zaterdag maar ook wel op andere dagen, afhankelijk van de wind en de beschikbaarheid van de molenaars. Het zijn vrijwilligers, dus je kunt ze niet dwingen, hè :-).


Onze molen in beweging, kunstig vastgelegd door Michel Looyensteyn uit Hazerswoude-Rijndijk.