Geslaagde Elf Molensfietstocht met appeltaarten bakwedstrijd

Nina Bijl bakte de lekkerste appeltaart voor de jarige Rijnenburgermolen. Bedankt!

Mede dankzij het prachtige weer was de fietstocht op 12 juni een mooi succes. Er deden meer dan 200 fietsers aan mee en dat was niet alleen leuk voor hen maar ook voor het goede doel: de Stichting Fietsmaatjes. 

Voor deelnemers uit onze omgeving hadden we met organisator Lions Club Leiderdorp afgesproken dat ook bij de molen kon worden gestart en gefinished. Daar werd veel gebruik van gemaakt want het scheelde een flink eind dubbel fietsen.

In de Groene Hart Koerier vroegen we om voor de jarige molen een appeltaart te bakken, die op 12 juni tijdens de fietstocht werd verkocht ten bate van het onderhoud aan de molen. U denkt misschien: wie doet nou zoiets? Maar we werden verrast met tien prachtige appeltaarten!

De fietsers die een punt appeltaart kochten, mochten daar cijfers aan geven voor zowel uiterlijk als smaak. Het werd rekenen met twee cijfers achter de komma maar de hoogste score kreeg de taart van Nina Bijl uit Koudekerk aan den Rijn.

Ondanks het naderende einde van haar zwangerschap vond ze tijd om een heerlijke (de lekkerste!) appeltaart te bakken. Als beloning ontving ze bloemen en een foto in haar keuken. En uiteraard in de Groene Hart Koerier van 22 juni. Van harte gefeliciteerd! 

Michel Looyenstein heeft op 12 juni weer mooie foto's gemaakt. Die kunt u hier op de site bekijken.


Zaterdag 9 april was officiële start van het jubileumjaar

Er was koffie en thee met lekkere molenspeculaasjes maar onbedoeld hebben we alle genodigden ook een verfrissing aangeboden: de regen en hagel kwam met bakken uit de hemel. Hoewel er geen budget was voor een groot feest met bekende Nederlanders, kwam de edelachtbare vrouwe burgemeester Spies om ons toe te spreken, een cheque van 300 euro (!!!!) te geven en een 'plechtige' handeling te verrichten.

Een ceremonie die hoort bij zo'n bijzonder jubileum: het onthullen van een nieuw hek met de jaartallen 1722 en 2022. De kinderburgemeester Safae hielp mee en verrichtte ook een handeling met symbolische waarde: samen met molenaar Sjoukje Fluit zette zij de molen in beweging door de vang te lichten. 

In de middag werd het wat beter weer en kwamen meer dan 100 bezoekers de molen feliciteren.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met meer foto's en een 'filmpje'


Kan de molen uw rug op?

Dankzij aardige sponsors, die toch anoniem willen blijven, is een spel kaarten gemaakt met op de rugzijde het jubileumlogo. Het is nu al een zeldzaam bezit, want de oplage is zeer beperkt. 

Het spel is in de molen te koop en kost 5 euro, dat geheel in de pot voor het onderhoud gaat.

Als vriend van de molen ontvangt u een gratis exemplaar.


Altijd weer wat nieuws op deze site

Onderaan de home page staat de datum van de laatste bewerking van de site. Zo kunt u zien of er iets nieuws is toegevoegd.


Onze molen was alweer op TV

We prijzen ons gelukkig met aardige fotografen in de buurt die prachtige opnamen van de Rijnenburgermolen maken, om gratis te gebruiken in de jaarverslagen, op de website en in onze publiciteit. 

Een van hen is Michel Looyenstein. Hij stuurt ook vaak mooie foto's naar omroepen die deze als achtergrond bij hun weerberichten gebruiken. Zo kan heel Nederland af en toe onze molen op het scherm bewonderen. Zie als voorbeeld de foto hierboven.

Bedankt Michel!Oud nieuws: lucifers met onze Rijnenburgermolen

Tineke Vierstra vond een doosje van lucifers met daarop de molen waarvan haar grootvader molenaar was: meneer van Elswijk. Die naam kennen wij ook heel goed, want het is 'onze' molen! Haar moeder is in 1930 als jongste van 6 kinderen in de bedstee geboren. Leuk om te weten! Bedankt Tineke!


Onze molen deed mee aan record

Op zaterdag 9 april, tijdens de start van ons jubileumjaar, heeft onze molen meegedaan aan het vestigen van een wereldrecord. Het Gilde van de Vrijwillige Molenaars bestaat 50 jaar en vierde dat door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Het werden er 807 in Nederland plus nog 27 buitenlandse molens! Zelfs in Nieuw-Zeeland deed een molen mee.


Formeel is hij van een stichting, maar iedereen die met plezier naar de Rijnenburgermolen kijkt, mag hem "onze molen" noemen.

Het is toch mooi om zo'n levend monument in de buurt te hebben?

Vandaar dat we dit jaar iedereen feliciteren met de jarige.


Kille lentemorgen op 15 april gefotografeerd door Leo Wortman


Heeft u misschien nog (oude) foto's van de Rijnenburgermolen?

We zijn op zoek naar oude foto's waar onze molen op staat. Die willen we gebruiken voor onze publiciteit, een kleine expositie in de molen en ons jaarverslag over jubileumjaar 2022.

Alle foto's worden gescand en weer aan de eigenaren terug gegeven. Stuur even een berichtje naar gejusvd@xs4all.nl en u hoort van ons.

Nieuw licht op een oude molen

Een honderdjarige wordt altijd in het zonnetje gezet. Wij zetten onze 300-jarige Rijnenburgermolen elke avond in eigentijds, energiezuinig LED licht, zoals deze foto van Suzan Kuijper laat zien. Een molen om trots op te zijn!


Voor de molen de lucht in

Fred de Wit heeft aangeboden om met zijn drone video's te maken van de molen. Dus als u wat hoort zoemen is dat geen insect maar de miniheli van Fred. En die steekt niet. De opnamen komen op de website, die steeds wordt aangepast met nieuw beeldmateriaal en informatie. Kom daarom af en toe weer kijken.