Rustige maar gezellige Nationale Monumentendagen op de molen

Het was prachtig weer om bruin te bakken, met even een kort, miniscuul buitje op zaterdag 10 september. Misschien was dat de oorzaak dat iets minder mensen dan andere jaren voor de Nederlandse monumenten op de fiets of in de auto stapten. 

Toch was het reuze gezellig rond en in de jarige molen. Met vers gezette koffie en thee, sapjes en speculazen, in de vorm van molens, uiteraard.

Het voordeel van de minder massale belangstelling was dat de molenaars van dienst - Teun Waltman en Willem Niesthoven - samen met rondleider Tineke Rademaker wat meer tijd aan de bezoekers konden besteden.

Jan Kransse zorgde intussen voor de inwendige mens. Ook dit jaar was het opvallend dat bezoekers soms van ver waren gekomen, zelfs uit het buitenland. We konden ook weer een paar nieuwe Vrienden van de molen verwelkomen. En tussen het bezoek door kregen we een kleurtje van de zon die vooral zondag actief was. In tegenstelling tot de wind, die het op 11 september helemaal liet afweten. Een paar kinderen probeerden nog met blazen de wieken tot draaien te bewegen, maar helaas... Volgend jaar beter? 


Sjoukje draaide door...

Ze poseert hier als een pin-up bij de molen maar het was warm toen in het weekeinde van 5 september de Rijnenburgermolen meedeed aan de Maal Marathon van het jubilerende Gilde van Vrijwillige Molenaars. Wim Dieben, Willem Niesthoven en Sjoukje Fluit draaiden mee op 'hun' Rijnenburgermolen.

Sjoukje had zelfs gepland om 18 uur non stop de molen te laten draaien, maar dat kon helaas niet doorgaan. Eerst was er, zoals u ook gemerkt heeft, een flink onweer in de hele omgeving waardoor de molen is stilgezet. Bovendien merkte Sjoukje 's nachts dat er een defect aan het mechaniek van de molen was, dat alleen met harde hamerslagen kon worden verholpen.

Ze wilde de omwonenden niet wakker schrikken en heeft 's morgens eigenhandig het euvel verholpen. Vervolgens heeft ze nog tot in de loop van de middag gedraaid. Wel een bloemetje waard, vond het bestuur.

De Maal Marathon was overigens een mooi succes voor het Gilde. Veel media hebben er aandacht aan besteed. Hier was dat de Groene Hart Koerier, het enige medium dat meeleeft met onze kernen.

Steunt u de Groene Hart Koerier ook al met een bijdrage?


Kan de molen uw rug op?

Dankzij aardige sponsors, die toch anoniem willen blijven, is een spel kaarten gemaakt met op de rugzijde het jubileumlogo. Het is nu al een zeldzaam bezit, want de oplage is zeer beperkt. 

Het spel is in de molen te koop en kost 5 euro, dat geheel in de pot voor het onderhoud gaat.

Als vriend van de molen ontvangt u een gratis exemplaar.


Onze molen is beweging, kunstig vastgelegd door Michel Looyensteyn uit Hazerswoude-Rijndijk.


Als de molen draait, is hij open en bent u welkom

Het klinkt als een citaat van Johan Cruijff. Logisch toch? 

De Rijnenburgermolen draait vaak op zaterdag maar ook wel op andere dagen, afhankelijk van de wind en de beschikbaarheid van de molenaars. Het zijn vrijwilligers, dus je kunt ze niet dwingen, hè :-).


Heeft u een leuk idee? We horen het graag.

Suggesties voor activiteiten bij de molen zijn altijd welkom. In de molen is te weinig ruimte om iets te organiseren, maar op het terrein buiten de molen kan dat wel. 

U kunt voor uw reactie het formulier gebruiken.


Jarige molen trakteert plaatselijke bridgeclubs op kaarten

Ter gelegenheid van het 300 jarige jubileum van de Rijnenburgermolen zijn door sponsors kaartspellen gemaakt met op de rugzijde het speciale jubileumlogo. Deze kaarten zijn te koop in de molen voor 5 euro per doosje. Dit bedrag komt dankzij de sponsors geheel ten goede aan het onderhoud van de molen.

Blije gezichten

Wie jarig is, trakteert. Dus helpt de Rijnenburgermolen de Hazerswoudse bridgeclubs aan nieuwe kaarten voor het zojuist begonnen bridgeseizoen. En zoals u op de foto ziet, zijn ze daar blij mee. Voorzitter Chris Bakhuis en secretaris Kees Kok van Bridgeclub Rijnwoude poseren met een van de ontvangen spellen.

Leuk en boeiend spel

Bridgen is een leuk en boeiend kaartspel dat ook in Nederland een groot aantal liefhebbers heeft. Het spel wordt door twee vaste paren, dus in totaal vier deelnemers, gespeeld. Na vier spellen te hebben gespeeld, wordt er gewisseld van tafel, zodanig dat elk paar telkens vier spellen tegen een ander paar speelt. Dit maakt het mogelijk aan het einde van de speelronde de behaalde scores met elkaar te vergelijken, waardoor een rangorde ontstaat.

Geen geluksfactor

Heel bijzonder is bij bridge dat elk paar per spel met dezelfde kaartverdeling speelt, waardoor geluk geen rol speelt. Het gaat het om slim bieden en uitspelen. Er zijn boeken en cursussen (ook op internet) die het iedereen, ongeacht leeftijd, kunnen leren. In een club zijn er verschillende groepen (lijnen) spelers die qua spelkennis en ervaring aan elkaar zijn gewaagd. Ook dat maakt het leuk.

Drie clubs in de buurt

Er bestaan drie bridgeclubs in Hazerswoude. In het Dorp speelt bridgeclub Rijnwoude met twee groepen, elke dinsdagavond en vrijdagmiddag (senioren) in De Juffrouw. In Hazerswoude-Rijndijk speelt bridgeclub Het Anker op woensdagavond bij Sportvereniging Bernardus. Op donderdagavond speelt bridgeclub Oude Rijn bij Pleyn 68 in de Groenendijk.

Zin om mee te bridgen? Neem contact op met een van de clubs:

Bridgeclub Rijnwoude: https://9045.bridge.nl/

Bridgeclub Het Anker: https://9025.bridge.nl/

Bridgeclub Oude Rijn: https://9032.bridge.nl/


Onze molen was alweer op TV

We prijzen ons gelukkig met aardige fotografen in de buurt die prachtige opnamen van de Rijnenburgermolen maken, om gratis te gebruiken in de jaarverslagen, op de website en in onze publiciteit. 

Een van hen is Michel Looyenstein. Hij stuurt ook vaak mooie foto's naar omroepen die deze als achtergrond bij hun weerberichten gebruiken. Zo kan heel Nederland af en toe onze molen op het scherm bewonderen. Zie als voorbeeld de foto hierboven.

Bedankt Michel!


Altijd weer wat nieuws op deze site

Onderaan de home page staat de datum van de laatste bewerking van de site. Zo kunt u zien of er iets nieuws is toegevoegd.


Oud nieuws: lucifers met onze Rijnenburgermolen

Tineke Vierstra vond een doosje van lucifers met daarop de molen waarvan haar grootvader molenaar was: meneer van Elswijk. Die naam kennen wij ook heel goed, want het is 'onze' molen! Haar moeder is in 1930 als jongste van 6 kinderen in de bedstee geboren. Leuk om te weten! Bedankt Tineke!


Heeft u misschien nog (oude) foto's van de Rijnenburgermolen?

We zijn op zoek naar oude foto's waar onze molen op staat. Die willen we gebruiken voor onze publiciteit, een kleine expositie in de molen en ons jaarverslag over jubileumjaar 2022.

Alle foto's worden gescand en weer aan de eigenaren terug gegeven. Stuur even een berichtje naar gejusvd@xs4all.nl en u hoort van ons.


Voor de molen de lucht in

Fred de Wit heeft aangeboden om met zijn drone video's te maken van de molen. Dus als u wat hoort zoemen is dat geen insect maar de miniheli van Fred. En die steekt niet. De opnamen komen op de website, die steeds wordt aangepast met nieuw beeldmateriaal en informatie. Kom daarom af en toe weer kijken.


Geslaagde Elf Molensfietstocht met appeltaarten bakwedstrijd

Mede dankzij het prachtige weer was de fietstocht op 12 juni een mooi succes. Er deden meer dan 200 fietsers aan mee en dat was niet alleen leuk voor hen maar ook voor het goede doel: de Stichting Fietsmaatjes. 

Voor deelnemers uit onze omgeving hadden we met organisator Lions Club Leiderdorp afgesproken dat ook bij de molen kon worden gestart en gefinished. Daar werd veel gebruik van gemaakt want het scheelde een flink eind dubbel fietsen.

In de Groene Hart Koerier vroegen we om voor de jarige molen een appeltaart te bakken, die op 12 juni tijdens de fietstocht werd verkocht ten bate van het onderhoud aan de molen. U denkt misschien: wie doet nou zoiets? Maar we werden verrast met tien prachtige appeltaarten!

De fietsers die een punt appeltaart kochten, mochten daar cijfers aan geven voor zowel uiterlijk als smaak. Het werd rekenen met twee cijfers achter de komma maar de hoogste score kreeg de taart van Nina Bijl uit Koudekerk aan den Rijn.

Ondanks het naderende einde van haar zwangerschap vond ze tijd om een heerlijke (de lekkerste!) appeltaart te bakken. Als beloning ontving ze bloemen en een foto in haar keuken. En uiteraard in de Groene Hart Koerier van 22 juni. Van harte gefeliciteerd! 

Michel Looyenstein heeft op 12 juni weer mooie foto's gemaakt. Die kunt u hier op de site bekijken.

Formeel is hij van een stichting, maar iedereen die met plezier naar de Rijnenburgermolen kijkt, mag hem "onze molen" noemen.

Het is toch mooi om zo'n levend monument in de buurt te hebben?

Vandaar dat we dit jaar iedereen feliciteren met de jarige.


Zaterdag 9 april was officiële start van het jubileumjaar

Hoewel er geen budget was voor een groot feest met bekende Nederlanders, kwam de edelachtbare vrouwe burgemeester Spies om ons toe te spreken, een cheque van 300 euro (!!!!) te geven en een 'plechtige' handeling te verrichten.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met meer foto's en een 'filmpje'


Onze molen deed mee aan record

Op zaterdag 9 april, tijdens de start van ons jubileumjaar, heeft onze molen meegedaan aan het vestigen van een wereldrecord. Het Gilde van de Vrijwillige Molenaars bestaat 50 jaar en vierde dat door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Het werden er 807 in Nederland plus nog 27 buitenlandse molens! Zelfs in Nieuw-Zeeland deed een molen mee.

Kille lentemorgen op 15 april gefotografeerd door Leo Wortman uit Hazerswoude-Rijndijk.


Nieuw licht op een oude molen

Een honderdjarige wordt altijd in het zonnetje gezet. Wij zetten onze 300-jarige Rijnenburgermolen elke avond in eigentijds, energiezuinig LED licht, zoals deze foto van Suzan Kuijper laat zien. Een molen om trots op te zijn!