Ouder nieuws (maar misschien wist u het nog niet)

 

Nieuws uit een oude krant (1978)


Rustige maar gezellige Nationale Monumentendagen op de molen

Het was op zaterdag 9 en zondag 10 september prachtig weer om bruin te bakken. Te warm om iets te gaan doen? Misschien was dat de oorzaak dat minder mensen dan andere jaren voor de Nederlandse monumenten op de fiets of in de auto stapten. 

Toch was het reuze gezellig rond en in onze molen. Met vers gezette koffie en thee, sapjes en speculazen, in de vorm van molens, uiteraard.

Het voordeel van de minder massale belangstelling was dat de molenaars van dienst - Sjoukje Fluit en Wim  Dieben - samen met rondleiders Erik Rozenbrand en Tineke Rademaker wat meer tijd aan de bezoekers konden besteden. Ook voorzitter en molenaar Dirk Kuiper was er weer, samen met zijn vrouw Suzan, om de bezoekers hartelijk te ontvangen.

We konden ook weer een paar nieuwe Vrienden van de molen verwelkomen. En tussen het bezoek door kregen we een kleurtje van de zon die dit weekend actief was. In tegenstelling tot de wind, die het op 9 september vrijwel liet afweten. Een paar kinderen probeerden nog met blazen de wieken tot draaien te bewegen, maar helaas... 


Heeft u ons Jaarverslag al gezien?

Het bestuur brengt elk voorjaar verslag uit over het wel en wee van de Rijnenburgermolen. Geen saai rappport met alleen maar cijfertjes. Zoals altijd is het een fraaie full color brochure van 20 pagina's met leuke weetjes en veel prachtige foto's.

2022 was een bijzonder moment want de molen bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 300 jaar.

'Vrienden van de Rijnenburgermolen' ontvangen een exemplaar van het jaarverslag gratis. Een reden te meer om Vriend te worden en te blijven. 

Meer daarover leest u hier.


Onze molen deed mee aan record

Op zaterdag 9 april 2022, tijdens de start van ons jubileumjaar, heeft onze molen meegedaan aan het vestigen van een wereldrecord. Het Gilde van de Molenaars bestond 50 jaar en dat werd gevierd door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Het werden er 807 in Nederland plus nog 27 buitenlandse molens! Zelfs in Nieuw-Zeeland deed een molen mee.


Stamppotten voor de vrijwilligers

Op vrijdagavond 20 januari 2023 kwamen de vrijwilligers bij elkaar om het jubileumjaar van onze molen af te sluiten met een gezellige borrel en een stamppottenbuffet.

Zie hier het fotoverslag.

Kille lentemorgen op 15 april 2022 gefotografeerd door Leo Wortman uit Hazerswoude-Rijndijk.

Geslaagde Elf Molensfietstocht met appeltaarten bakwedstrijd

Mede dankzij het prachtige weer was de fietstocht op 12 juni 2022 een mooi succes. Meer dan 200 fietsers deden mee en dat was niet alleen leuk voor hen maar ook voor het goede doel: de Stichting Fietsmaatjes. 

Voor deelnemers uit onze omgeving hadden we met organisator Lions Club Leiderdorp afgesproken dat ook bij de molen kon worden gestart en gefinished. Daar werd veel gebruik van gemaakt want het scheelde een flink eind dubbel fietsen.

In de Groene Hart Koerier vroegen we wie voor de jarige molen een lekkere appeltaart wilde bakken. Die taarten werden op 12 juni tijdens de fietstocht verkocht ten bate van het onderhoud aan de molen. U denkt misschien: wie doet nou zoiets? Maar toch werden we verrast met tien prachtige appeltaarten!

De fietsers die een punt appeltaart kochten, mochten daar cijfers aan geven voor zowel uiterlijk als smaak. Het werd rekenen met twee cijfers achter de komma maar de hoogste score kreeg de taart van Nina Bijl uit Koudekerk aan den Rijn.

Ondanks het naderende einde van haar zwangerschap vond ze tijd om de lekkerste appeltaart te bakken. Als beloning ontving ze bloemen en een foto in haar keuken. En uiteraard in de Groene Hart Koerier. 

Michel Looyenstein heeft op 12 juni 2022 weer mooie foto's gemaakt. Die kunt u hier op de site bekijken.


Sjoukje draaide door...

Ze poseert hier tijdens het warme weekeinde van 5 september 2022, toen ze meedeed aan de Maal Marathon van het jubilerende Gilde van Molenaars. Ook Wim Dieben en Willem Niesthoven draaiden mee met dit evenement.

Sjoukje had zelfs gepland om 18 uur non stop de molen te laten draaien, maar dat kon helaas niet doorgaan. Eerst was er een flink onweer in de hele omgeving waardoor de molen is stilgezet. Bovendien merkte Sjoukje 's nachts dat er een defect aan het mechaniek van de molen was. Alleen met harde hamerslagen kon dit euvel worden verholpen.

Ze wilde de omwonenden niet wakker schrikken en heeft gewacht  tot de volgende ochtend voordat ze de reparatie eigenhandig uitvoerde. Vervolgens heeft ze nog tot in de loop van de middag gedraaid. Wel een bloemetje waard, vond het bestuur.

De Maal Marathon was overigens een mooi succes voor het Gilde. Veel media hebben er aandacht aan besteed. Hier was dat de Groene Hart Koerier, het enige medium dat meeleeft met onze kernen.


Heeft u misschien nog (oude) foto's van de Rijnenburgermolen?

We zijn op zoek naar oude foto's waar onze molen op staat. Die willen we gebruiken voor onze publiciteit, een kleine expositie in de molen en ons jaarverslag over jubileumjaar 2022.

Alle foto's worden gescand en weer aan de eigenaren terug gegeven. Stuur even een berichtje naar gejusvd@xs4all.nl en u hoort van ons.


Zaterdag 9 april 2022 was de officiële start van het jubileumjaar

Hoewel er geen budget was voor een feest met bekende Nederlanders, kwam de edelachtbare vrouwe burgemeester Spies om ons vanaf een huishoudtrap hartelijk geluk te  wensen, een cheque van 300 euro (!!!!) te geven en een 'plechtige' handeling te verrichten.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met meer foto's en een 'filmpje'

Burgemeester Spies zoekt het hogerop om alle aanwezigen toe te spreken.


Jarige molen trakteerde plaatselijke bridgeclubs op speelkaarten

Wie jarig is, trakteert. Dus hielp onze molen de Hazerswoudse bridgeclubs aan nieuwe speelkaarten. Zoals u op de foto ziet, zijn ze daar blij mee. Voorzitter Chris Bakhuis en secretaris Kees Kok van Bridgeclub Rijnwoude poseren met een van de ontvangen spellen.


Rijnenburgermolen deed mee met de Rijndijkse Dorpskwis

Voetbalvereniging Bernardus uit Hazerswoude-Rijndijk organiseerde op zaterdag 3 juni j.l. de Rijndijkse Dorpskwis en daar was onze molen bij betrokken. Om de deelnemers voor te bereiden op vragen over ons 'levende monument' werden ze op de molen ontvangen door Yvonne Rozenbrand en Monique van der Haven voor een rondleiding en interessante details over de historie en werking van de Rijnenburger uit 1722. Dit bezoek en de Dorpskwis hebben niet alleen enthousiasme opgeleverd maar ook een flink aantal nieuwe 'Vrienden van de molen'. 

Een leuk evenement dat zeker voor herhaling vatbaat is!Foto's op deze pagina: Gejus van Diggele, tenzij anders vermeld