Zaterdag 9 april 2022 kwamen de burgemeesters op de koffie

 

 

Het was weer om voor thuis te blijven. Regen, hagel, windvlagen en onweer. Maar zoals molenaars zich daar niet door laten weerhouden, waren burgemeester Spies en kinderburgemeester Safae naar Hazerswoude-Rijndijk afgereisd om de Rijnenburgermolen te feliciteren met zijn 300ste verjaardag. Opgewacht door een flink gezelschap Vrienden van de molen, vrijwilligers, buurtbewoners, bestuursleden en uiteraard de molenaars. Taart kon er financieel niet af maar er was wel molenspeculaas bij de koffie en thee. En gelukkig was er een waterdichte tent gehuurd.

Een bijzonder jaar

Dirk Kuijper, voorzitter van de Stichting Rijnenburgermolen, staande op een trapleer, vertelde kort over het wel en wee van de molen. Die zou zonder subsidies van de overheid maar ook zonder de vrienden en vrijwilligers niet in zo'n blakende gezondheid verkeren. Zorgenkind is de vroegere molenaarswoning, die aan het verzakken is. Daarover is door de gemeente overleg beloofd. Dirk Kuijper vertelde verder dat het jubileumjaar gevierd wordt met activiteiten voor alle leeftijden.  

Goede hoop

Burgemeester Spies beklom eveneens het trapje om haar felicitaties uit te spreken. Molens, zo zei ze, zijn een waardevol bezit voor het landschap en de cultuur van Nederland. Evenzo zijn ze levende monumenten die de geschiedenis van ons land voor jong en oud zichtbaar maken. Ze gaf hoop wat betreft het overleg over de molenaarswoning, die door de Stichting wordt verhuurd aan vakantiegangers en mensen die een tijdelijke woning nodig hebben. Een belangrijke bron van inkomsten dus, die de Stichting graag wil behouden.

Aan het werk dames!

Vervolgens werden de beide burgemeesters uitgenodigd om ook wat vrijwilligerswerk te doen. Samen onthulden ze een nieuw hek in de omheining rond de molen. Op het houtwerk zijn de jaartallen 1722 en 2022 aangebracht. Daarna werd de kinderburgemeester gevraagd om samen met molenaar Sjoukje Fluit de vang te lichten, een eeuwenoud systeem waarmee de wieken in gang worden gezet. Daarmee werd ook de deelname aan een nieuw wereldrecord gestart: het 50-jarige Gilde van Vrijwillige Molenaars vierde haar feest door op hetzelfde moment zoveel mogelijk molens te laten draaien. Er deden 807 molens aan mee, zelfs in Nieuw-Zeeland!

Speelkaarten mee

Met een boeketje bloemen, het nieuwe jaarverslag en een spel speelkaarten van de Rijnenburgermolen namen de burgemeesters afscheid. Veel van de andere gasten bleven nog even, voor de gezelligheid en om de molen van binnen te bekijken, maar ook in afwachting van beter weer. Dat kwam pas later in de middag.

Foto's van Michel Looyenstein

Bekijk ook deze diaserie van Annemieke Ebbink: