In 2022 was het 300 jaar geleden dat de Rijnenburgermolen op zijn plek werd geplaatst. Toen nog een molen in een wijds landschap met weideland en riet. Deze foto van Dick Kenbeek dateert uit 1968. In de verte is de horizon al getekend door bebouwing. Nu staat de molen voor de helft in een woonwijkje, dat in 1979 werd gebouwd.

De Rijnenburgermolen bevond zich toen in een bedroevende staat. Het gevolg van vele jaren stilstand en verwaarlozing. Om de nieuwbouw te mogen realiseren, beloofde aannemer Jan Boers (zoon van een molenbouwer) dat de Rijnenburgermolen weer werd opgebouwd en gerestaureerd. Dit werk werd uitgevoerd door molenbouwer Verbeek uit Rijnsaterwoude. In 1981 was de feestelijke heropening, met Willem Rademaker ƚ als molenaar in dienst van de gemeente Hazerswoude. Hij en zijn gezin betrokken de woning bij de molen. Zijn dochter Tineke is nu bestuurslid van de stichting en geeft rondleidingen in de molen.

In 2013 droeg de gemeente de molen over aan de enthousiaste vrijwilligers van Stichting Rijnenburgermolen.

Het jubileumjaar werd geen groot feest. We kunnen onze euros wel beter gebruiken, om er voor te zorgen dat deze prachtige molen nog lang blijft bestaan.

Als we iets organiseren, staat dat in de Groene Hart Koerier. Ons plaatselijke weekblad, in digitale vorm. Klik hier.

Hieronder nog wat foto's uit de oude doos.  

Wilt u de jarige alsnog een cadeautje geven? Klik dan hier.